søndag 28. november 2010

Den omvente julekalenderen


 
I klassen til min datter har de innført en "omvendt julekalender".
Det handler ikke om å få, men om å gi.
Alle barn pakker inn en gave, det skal gjerne være klær og en liten leke.
Når det nærmer seg jul, blir alle gavene hentet av en organisasjon som sender gavene til noen som
virkelig trenger det.
Dattera mi skulle pakke inn et skjørt og en bluse, det gikk greit, men dukka....
Det skapte litt kvaler  i et overfylt barnerom....

Jeg vet det er banalt, men forestill dere at alle praktiserte dette.....

La oss håpe at denne julen blir slik, at vi kan øse av den i fremtida,

og at det ikke bare blir" det kimer nå til kjøpefest ".
  
     
 
 
 
 
 
 
 
  Dypt, dypt ligger minnet om julen.
Som en brønn hvor en kan hente vann fra i mørketida. (Sigurd Hoel)
Julen kryper så smått inn i Villa Vårfrubakken også, men i år har jeg bestemt meg for  å ha tid til å ha tid.

Kos dere kjenner bloggvenner, herlig å titte inn hos dere i denne mørke men så vakre årstida.

13 kommentarer:

 1. Heisann!
  :)

  Så koselig at du titta innom bloggen min og la igjen en hilsen. Kos :)

  Det var en god idé, det med omvendt julekalender... Jeg tror de fleste unger (nei, neppe alle), har mer enn nok leker. Da er det jo supert at de som har mye, kan dele med dem som ikke er like heldige.

  Vi hadde en runde i høst hvor guttungen fikk plukke ut leker han ikke trengte lengre. Disse ble levert på mottaket her i byen til mange ungers glede ;)

  God advent til deg og dine.
  Klem til deg.
  :) :)

  SvarSlett
 2. Alle skulle hatt en slik omvendt julekalender. Og jammen tror jeg jeg skal pakke inn noe ubrukte barneklær å legge under juletreet på Torget. Det er en tradisjon her i byen. Frelsesarmeen plukker pakkene opp og fir de til de som trenger det

  SvarSlett
 3. Omvendt julekalender var ein fin ide :)
  Ønsker deg ein fortsatt fin søndag.
  Hilsen Grete

  SvarSlett
 4. Hei Mona:-)
  Long time...men nå er jeg tilbake:-)
  Tidlig krøkes som god giver skal bli....en fin måte å gjøre en liten forskjell for noen.
  Klem Ingrid

  SvarSlett
 5. Ja en slik advenskalender skuller det være mange flere av. Så flott at dei lærer å gi.
  Jeg prøver å få tid til å stå litt vakt ved en av frelsesarmeens julegryter.
  Ønsker deg ei god adventsuke :)

  SvarSlett
 6. Omvendt julekalender var en kjempefin ide.
  Ønsker deg en fin mandag.
  Klem Mio

  SvarSlett
 7. Dette har min datter gjort i mange år fra barnhagen. Noen år var jeg veldig syk. Så jeg var ikke tilstede. Hun skulle ha med en leke hjemmenifra og gi, den gangen til Frelsesarmens slumsøstre...hvor de hele barnehagen tok turen til sentrum og leverte gaven. Min kjære, min datters pappa..valgte å gi bort min gamle dukke..som jeg hadde stelt så godt med i alle år..og gitt videre til min datter...blir fortsatt sur når jeg tenker på at det går ann å være så klønete..samtidig som jeg tenker, at kanskje noen har fått den, som ikke har så mye annet, og faktisk setter pris på den..er jo lov å håpe..Nydelig bilde.:-)

  klem

  SvarSlett
 8. En god ordning som får barna til å tenke litt... Yngstejenta på 11 har hatt denne ordningen 3 år nå, og de er veldig opptatt av at gavene skal være noe som de selv ville ha blitt glad for å motta. I tillegg til gavene skriver de et kort på engelsk som de legger ved. Kortet vil bli lest opp av en voksen som deler ut gavene på barnehjemmet hvor barna bor. De har snakket mye om hvordan barn i andre land lever, og det er helt klart at norske barn har godt av å lære mer om andre levevilkår. Dette er jo også noe de ikke bare snakker om ved juletider, men noe som læreren er opptatt av ellers også. Det synes jeg er fint.

  Så koselig du har pyntet. :o) Høres ut som en god ting å ta det med ro i denne tiden.

  Ønsker deg en fin start på uken, Mona!

  Klem,
  Anette Willemine

  SvarSlett
 9. Hei. for ein lur idè med omvendt adventskalender og en god tankevekker i disse kjøpetider. Kos deg i førjulstida. Klem.

  SvarSlett
 10. Så sant så sant...
  På skolen her har de også omvendt julekalender. Alle foreldre får hjem en enonym konvolutt der vi legger så mye penger vi syns er ok. Konvolutten limes igjen og sendes tilbake på skolen der den blandes med de andre helt like konvoluttene. Så åpner de en konvolutt hver dag i desember. Pengene de samler inn gis til SOS - barnebyer. Ungene funderer og grubler og snakker mye om dette nå... at ikke alle barn her i verden har like mye trygghet og goder og privelegier som de har selv. Og at mange barn ikke får feire jul med gaver og god mat.
  Advent og jul handler jo nettopp om ettertanke og nestekjærlighet, så jeg synes det er fint med omvendt adventskalender :)
  Ups, dette ble visst et langt innlegg. Ønsker deg ei fortsatt god adventstid !

  SvarSlett
 11. Åååå hildrande du Mona,her var så mye likandes at jeg får bare begynne i en ende.
  Det beste for meg nesten var den ene stningen din....å ha tid til å ha tid!!!!!! Den stjeler jeg altså og lagrer på hard-disken mellom ørene...et vist ord å leve etter!!!!!!!!!!!Takk for den!!!!!!!
  Og ikke minst....for en deilig tanke med omvendt julekalender....flinke unger:)))Synes den ideen Lena oppom meg hadde var geial.kanskje jeg skal foreslå noe lignende til neste jul?????
  og så var det den globusen din da.Skal ikke selge den vel????*Smiske,.smiske*
  Skulle hatt en til guttefanten min...alle jeg ser i butikken er så plastic fantastic at de ikke frister i det hele ttatt...din var nyyydelig!Og det er du også! Ta ekstra godt vare på hverandre i tiden fremover...det er nok noe som mangler!!!
  god klem fra meg:)))))
  tove

  SvarSlett
 12. Ja, det er lett å bli fristet i disse tider. Jeg prøver å unngå de store kjøpesentrene, det er rett og slett pyton å gå der. Blir helt svimmel av så mange mennesker og synes ikke det blir annet enn stress. I morgen må jeg likevel en liten tur inn på et av dem, og jeg har derfor bestemt meg for å være der i det øyeblikket de åpner i håp om å unngå det verste rushet av mennesker. Avslutter med en koselig lunch med en venninne og så er det hjem til en ny advent-helg med familien.

  Ønsker deg en god torsdagskveld og helg, min venn!

  Klem,
  Anette Willemine

  SvarSlett
 13. Hei Mona,og takk for fine ord,stadig vekk......du er raus med dem :) Utrolig fin den omvendte julekalenderen,må jo være godt for begge parter,både dem som gir,og ikke minst,dem som får.......en viktig tanke,i disse shoppetider... Man ser virkelig kjøpepresset,om man vanker på kjøpesentrene ! Snakk om feil fokus.......her gjelder det å stritte imot,kjenner jeg ! Blir en litt rar jul i år,tror jeg......det er første julen uten mormor,og hun var selve "limet" i julefeiringen.....den eldste i familien,og veldig opptatt av familiemiddager,bursdager,-ja allt som kunne feires...det er faktisk tredje julen,at en ny stol står tom,i familien min.....så det har vært mye trist en god stund nå,føler jeg. Tenker på deg,du står jo der nå....sender deg en klem,og en liten pakke i posten,etterhvert.......reiser bort en tur,men skal få den avsted,når jeg er tilbake :) Go'klem fra meg.

  SvarSlett